top of page

Navodila po posegih

Po vsakem posegu je priporočljivo izvajati določeno terapijo. Izberite tip posega in preberite priporočena navodila in postopke.

PO ENDODONTSKEM POSEGU:

Povsem normalno je, da je endodontsko zdravljen zob po posegu nekaj časa občutljiv na ugriz, na pritisk v področju koreninskega vrška ali pa boli celo spontano. Bolečina običajno traja od nekaj dni do enega tedna in je z vsakim dnem manjša. V tem času lahko bolečino običajno dobro omilimo z analgetiki. Ob zobu se lahko v tem času pojavi manjša oteklina ali fistula, lahko je prisotna lahno zvišana telesna temperatura.

V primeru, da:
• bolečine tudi 1 teden po posegu ne minejo, so vse intenzivnejše in se jih z analgetiki ne da uspešno omiliti,
• ste tako zatekli, da težko odpirate usta, težko požirate ali celo težko dihate,
• imate telesno temperaturo več kot 38°C;
  pokličite zobozdravnika, ki bo presodil, ali je potreben ponovni obisk v ambulanti.

Ves čas endodontskega zdravljenja zoba je potrebno:
• izogibati se grizenju na endodontsko zdravljen zob ter jesti mehkejšo hrano,- nežno čistiti zdravljen zob s zobno ščetko, uporabo zobne nitke in interdentalnih ščetk pa v času endodontskega zdravljenja ob zdravljenem zobu odsvetujemo. Endodontsko zdravljen zob je v času zdravljenja zaprt z začasno plombo, ki se lahko ob grizenju delno obrabi. V primeru, da je začasna plomba izpadla, takoj pokličite zobozdravnika.

PO ORALNO- KIRURŠKEM POSEGU

Ekstrakcija zoba, izkles neizraslega zoba, apikotomija, hemisekcija, reženjska operacija, podaljšanje klinične krone:

1. Zloženec, ki ga je zdravnik položil na rano, morate 1 uro stiskati z zobmi - v tem času ne smete jesti, piti, govoriti ali kako drugače premikati čeljusti.

2. Po 1 uri zloženec izpljunete in področje ob rani hladite znotraj (sladoled ali ledeno kocko daste v področje rane) in zunaj (na lice v področju rane daste hladen obkladek (vrečka ledu / hladilna vrečka / zmrznjen zrezek, ovit v čisto kuhinjsko krpo), dokler ne začutite drvenenja oz. mravljincev. Ko začutite drevenenje, prenehate in čez 30 min ponovno nadaljujete s hlajenjem. Tako izmenično hladite področje rane do 24 ur po posegu.

3. Oteklina je največja tretji dan po posegu. Če po tretjem dnevu oteklina še narašča, imate telesno temperaturo več kot 38°C, težko požirate ali težko odpirate usta, pokličite zobozdravnika.

4. Jejte tekočo, ne prevročo hrano.

5. Zobe si morate umivati, vendar v rano ne drezajte z zobno ščetko. Če je bila rana šivana, čistite področje sosednjih zob nežno, da ne potrgate šivov.

6. 3 dni po posegu ne smete kaditi in uživati alkoholnih pijač.

7. Rana po posegu zmerno boli, kar je povsem normalno. Lahko vzamete kakšen analgetik, vendar ne Aspirina oz. zdravila, ki vsebuje acetil-salicilno kislino (Za lajšanje bolečine lahko vzamete Lekadol, Nalgesin, Naprosyn, kombinirane praške - v lekarni vedo, kakšen analgetik potrebujete ob zobobolu).

8. Prvi dan po posegu ne opravljajte težjih fizičnih del.

9. Če je bila rana zašita, morate 1 teden po posegu obvezno priti na odstranitev šivov.

OB ANTRO ORALNI KOMUNIKACIJI

Vzpostavitev komunikacije med čeljustnim sinusom in ustno votlino:

1. Natančno se držite vseh navodil po oralno-kirurškem posegu 

2. 2-3 tedne po posegu se izogibajte:
    • pihanju na nos
    • kašljanju in kihanju z zaprtimi usti
    • pitju tekočin s slamico
    • sklanjanju
    • dvigovanju težjih bremen in težjim fizičnim naporom

3. Če vam je zdravnik predpisal antibiotik, ga jemljite po navodilih (v predpisani dozi, ob predpisanih urah), dokler ne pojeste vseh tablet do konca.

bottom of page