top of page

USTNA HIGIENA

Za zagotavljanje ustrezne ustne higiene se je treba naučiti pravilnih tehnik učinkovitega čiščenja zob. Tako boste lahko preprečili nalaganje zobnih oblog, vnetja dlesni in nastanek kariesa ter dolgo ohranili zdrave zobe.

Ščetkanje
Uspešnost ščetkanja, ko gre za odstranjevanje oblog, določajo trije dejavniki: oblika ščetke, veščina posameznika pri ščetkanju ter pogostnost in trajanje ščetkanja. Zobe in dlesni je priporočljivo čistiti vsaj dvakrat dnevno. Priporočamo mehke ščetine, zlasti zato, ker enako uspešno odstranijo plak z zobnih površin, le da so veliko prijaznejše do dlesni. Trenutno je na trgu veliko ščetk z nagnjenimi in različno debelimi ščetinami, ki vse bolj nadomeščajo klasične ščetke z ravnimi ščetinami enake dolžine in debeline. Razlika v uspešnosti odstranjevanja oblog govori v prid novim oblikam ščetk, zlasti pri osebah, ki čistijo zobe tradicionalno: s horizontalno postavljeno ščetko, ki potuje levo-desno ter naprej-nazaj. Naprednejša tehnika, ki vsaj na začetku, zahteva nekaj več izurjenosti, je v postavitvi ščetke pod kotom 45° od dlesni proti zobu in pod kotom 45° od zoba proti dlesni. Tako veliko natančneje očistimo predel med dlesnijo in zobno površino. Katerokoli tehniko že uporabljate, upoštevajte, da je del ščetin vedno dovolj prislonjen ob dlesen. Sila pri tem ni potrebna. Električne zobne ščetke priporočamo vsem, ki ne zmorejo dobre higiene z rokami, zlasti tiste s soničnim učinkom. Študije so pokazale, da so uspešnejše in natančnejše na mestih, kjer je naša roka površna ali nenatančna.

Nitkanje
Ne glede na to, kaj govorijo v reklamah, je raba zobne nitke nujna iz dveh razlogov: ker odstrani obloge v medzobnem prostoru, kjer sicer kaj hitro nastane karies, in ker z nitko temeljito očistimo predel med zobom in dlesnijo, s čimer preprečimo zadrževanje ščetki nedostopnih bakterij. Nitkanje izvajajte enkrat na dan, najbolje zvečer.

Medzobne ščetke
So zlasti priporočljive (poleg nitkanja) za večje medzobne predele, kjer se je dlesen že umaknila. Zaradi svoje majhnosti očistijo predele, za katere je nitka preozka, ščetka pa do njih nima dostopa.

Ustne prhe in raztopine
Zagotovo pripomorejo k optimalni higieni, vendar nikakor niso nadomestilo za ščetkanje, nitkanje in rabo medzobnih ščetk. Te raztopine imajo omejeno delovanje na obloge.

Na koncu svetujemo še čiščenje zgornje površine jezika. Za to obstajajo posebni pripomočki, ki pa so lahko vključeni tudi v zobno ščetko. Nikakor pa ne čistite le zob!
 

 

Zobne obloge, ki so dalj časa prisotne na zobeh, počasi mineralizirajo in se nabirajo kot zobni kamen. Mehke in trde zobne obloge povzročajo vnetje dlesni – gingivitis, ki se kaže kot rdeča, otekla in boleča dlesen, ki na dotik pogosto krvavi. 

Higienska faza

Protetika: pred protetičnim zdravljenjem je potrebno narediti ustrezno predpripravo obzobnih tkiv (čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog, luščenje in glajenje korenin), kar je pogoj za uspeh protetičnega zdravljenja. Zdravljenje začetne faze bolezni obzobnih tkiv zajema t.i. higiensko fazo, pri bolj napredovanih stanjih pa je potrebno tudi kirurško zdravljenje. 

1. Zdrav zob | 2. Parodontalna bolezen
A. Zdrava dlesen | B. Zdrava kost | C. Zobne obloge | D. Zobni kamen | E. Obzobni žep | F. Prizadeta kost

paradontologija_mala3.jpg
bottom of page